HTML

Republikánus.hu

Az államépítés nehéz, főleg pénz nélkül. Az építkezés folyamatos, soha nincs vége. Egyre kell vigyázni, nehogy rossz építésvezetőt bízzunk meg...

Friss topikok

  • Holnap Kapitány: A Pozsonyi Nagydíj holnapkapitany.blog.hu Holnap Kapitány -- Mesék egy elképzelt Magyarországról (2010.06.14. 15:46) Mire elég a kétharmad?

Linkblog

2010.07.05. 00:16 Republikánus

Neokon fordulat?

Címkék: orbán neokon pont 29 liberalizálás

Orbán 29 pontos intézkedéscsomagját valamilyen oknál fogva ezzel a titulussal látták el. Lelkes kommentárok vizionálják a Fidesz visszatalálását eredeti gyökereihez, amelynek alapja a liberalizmus, azaz pontosan ugyanaz, mint a neokon társadalom felfogásé. Mert ugye a neokon gondolat azt a társadalmat akarja konzerválni, amely vegytisztán liberális, de mindamellett vallásos, és „amerikai” módon nemzeti. Tehát Isten-Haza-Család és szabad vállalkozás. Amolyan pozitívan egoista „Ősforrásos” módon. Kérdés, hogy nálunk ez lehetséges-e?

Közkeletű tévedés, hogy az Szdszel és Gyurcsánnyal azonosítják a liberalizmust. Ezért a liberalizmust, mint eltörlésre ítélt halott elméletet tüntetik fel, és már az említése is bemocskol minden politikust. kb annyira mint a manapság a görög saláta emlegetése… Pedig ez eredendően ostobaság. Liberalizmus abban az értelemben, amely leépíti az államot (nem gyengíti), visszaszorítja oda ahová való, ki a gazdaságból, a magánszférából, de megerősítve klasszikus feladatait, mint a hon és rendvédelem, valamint a jogrend fenntartása és elvhű védelmezése, nálunk nem volt. Egy pillanatra sem! A későkádári értelmiség és bürokrácia, különböző paktumait, gazdasági próbálkozásit viseltük el, valamint vajúdását a magyar társadalom problémáival, amelyre képtelen volt egyenes választ adni. Csak kitérők, kacskaringók jellemezték. Éppen az a felismerés maradt el, amely a liberalizálódás folyamatát nem csak elszenvedi, menekül előle, hanem beépíti azt a társadalom mindennapi életbe. Lásd Észtország. Minden kormány kitért a feladat elől. Ha tett is valamit, az nem rendelkezett semmilyen bizonyítékával a tartósságnak. Csak arra voltak jók, hogy életre hívják a Jobbikot, meg az LMP-t, amely pártok gazdasági elképzeléseiket vizsgálva szintén nem jobbról támadnak… Nincs bennük semmi új. Ugyanazt a leegyszerűsítő népies osztogatást vázolják, mint eddig mindenki. Ha innen nézzük a problémát, úgy fest, nincs mit konzerválni.

Akkor mit is tehet a Fidesz. Először is körülnéz, és azt a felfedezést teszi, hogy a felemelkedő gazdaságok, amelyek ledolgozták hátrányukat, és beléptek a fejlett világ kapuján, mind a liberális kapitalizmus gyermekei. Ha az állam be is avatkozott, azt, mint fejlesztő a piacát védő állam tette, de soha nem vonta kétségbe azt a gazdasági szerkezetet, amely az ipari forradalom óta üzemelteti a világot, és egyben olyan jólétet teremt, amely példátlan. Már ha jól csináják, vagy csinálják egyáltalán. Erős állam kell, de csak azokon a területeken, amelyekről már írtam. Tehát a Fidesznek liberalizálnia kell. De persze ilyen néven ezt nem teheti, mert az Szdsz szépen leamortizálta. De olyan lényeges az, hogy hogyan nevezik? Teljesen indifferens. Tehát liberalizálni fog (helyesen), ha nem akkor elbukik, mert a gazdaság csak így tud működni sikeresen. Ha pedig a Fidesz sikeresen liberalizált, a maga konzervatív módján (ez nem ellentmondás) akkor büszkén lehet neokon. De olyan messze vagyunk még ettől…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allamepites.blog.hu/api/trackback/id/tr212129817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása